Αρχική Το χωριό Η αδελφότητα Έγγραφα - Ντοκουμέντα Παράδοση Οι εκδόσεις Το περιοδικό Συγγραφείς - Εκδότες Φωτογραφίες Επικοινωνία
  Αναζήτηση Εγγραφή στο Newsletter   
Παράδοση ενότητες
 
Ήθη - Έθιμα
  Άνοιξη
  Καθημερινότητα
  Καλοκαίρι
  Λαϊκές παραδόσεις
  Μετεωρολογία
  Ο κύκλος της ζωής
  Τοπικά επαγγέλματα
  Φθινόπωρο
  Χειμώνας
Ενδυμασία
  Αστική ενδυμασία
  Γαμήλια ενδυμασία
  Επίσημη ενδυμασία
Λατρεία
  Θρησκεία
  Θρησκευτικά μνημεία
Λογοτεχνία
  Αναλύσεις - Κριτική
  Γνωμικά - Παροιμίες
  Διηγήματα
  Παραμύθια
  Ποίηση
  Τοπικό γλωσσάρι
Μουσική
  Κάλαντα
  Μουσικά κείμενα
  Παραδοσιακά τραγούδια
Παιδικά παιχνίδια
  Παιχνίδια από το ξεκομμένο Πωγώνι
Προσωπικότητες
  Προσωπικότητες Πωγωνίου
  Προσωπικότητες υπόλοιπης Ηπείρου - Β. Ηπείρου
Στοιχεία Πωγωνίου
  Ήπειρος
  Αργυρόκαστρο
  Βήσσανη
  Βοστίνα-Πωγωνιανή
  Δέλβινο
  Δερόπολη-Δρόπολη
  Δρόβιανη
  Ζαγόρι
  Κατσανοχώρια
  Κονιτσοχώρια
  Κουκούλι
  Μέτσοβο
  Μαυρόπουλο
  Πάργα
  Πωγώνι
  Σταυροδρόμι
  Σχωριάδες
  Τζουμέρκα
  Τσιάτιστα
  Χλωμό
Τοπικές ιστορίες
  Ιστορίες με παπάδες
  Καθημερινές ιστορίες
Τοπική κουζίνα
  Γιορτές και παραδόσεις
  Στο καθημερινό τραπέζι
 
 

 
 
 

Παράδοση

Νέα - Ανακοινώσεις
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Σχωριάδες» ένα φωτογραφικό άλμπουμ που είναι αφιερωμένο στα έργα που έχουν γίνει στο χωριό Σχωριάδες Πωγωνίου κατά την περίοδο 1990 – 2023.

Σε κάθε κεφάλαιο απεικονίζεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλη η πορεία των κατασκευαστικών έργων που απαιτήθηκε για την μεταμόρφωση, την ανοικοδόμηση, την ανακαίνιση ενός κτιρίου, ενός δρόμου, μιας πλατείας κτλ., έργα τα οποία άλλαξαν την όψη του χωριού και την ποιότητα ζωής σε αυτό. Φαίνεται ξεκάθαρα το πριν και το μετά όλων των έργων σ΄ αυτήν την χρονική περίοδο των αλλαγών, που ακολούθησαν την αλλαγή του καθεστώτος στην Αλβανία.
Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να μην ξεχνάμε το πώς ήταν και πως έγινε το χωριό μας, ένα χωριό πρότυπο σε όλο το Πωγώνι και σε όλο τον χώρο της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας για το οποίο είμαστε όλοι μας περήφανοι. Όλο αυτό έγινε εφικτό χάρη στην συντονισμένη προσπάθεια της Αδελφότητας Σχωριαδιτών, της Κοινότητας, της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και της Νεολαίας του χωριού. Η οικονομική βάση για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες προήλθε από δωρεές συγχωριανών, από εράνους και λαχεία που διοργάνωσαν οι φορείς του χωριού και ιδιώτες. Τα έργα τελούνταν ταυτόχρονα σε όλα τα επίπεδα.
Εγώ (Θωμάς Νάκας) προσωπικά αισθάνομαι ικανοποίηση που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλλω τόσο οικονομικά, όσο και σε κάθε άλλο επίπεδο διοργάνωσης και συντονισμού όλης αυτής της προσπάθειας μεταμόρφωσης του χωριού μας και διαφύλαξης της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς και χαίρομαι που απέδωσε καρπούς και αφήνουμε ένα στολίδι στις επόμενες γενιές. Ταυτόχρονα εύχομαι από καρδιάς τα έργα να συνεχιστούν και να καλοδιατηρηθούν, ώστε να ζήσουμε και να χαρούμε όλοι το όμορφο χωριό μας.

Μπορείτε να δείτε το Φωτογραφικό Άλμπουμ  ΕΔΩ:
 

Κυκλοφόρησε ο έβδομος τόμος της σειράς «Συλλεκτικά Αρχεία» Σχωριάδες – Πωγώνι – Ήπειρος, με τίτλο «Η Αδελφότητα Σχωριαδιτών «Η Γέννηση της Θεοτόκου» από το 1991 και μετά».

Ο τόμος αυτός περιέχει μια σειρά από έγγραφα και αρχεία και κάνει μια αναδρομή της Αδελφότητας Σχωριαδιτών που είχε την έδρα στην Αθήνα στα χρόνια μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το άνοιγμα των συνόρων και το ξανασμίξιμο των απανταχού σχωριαδιτών με την γενέτειρά τους που είχαν στερηθεί για τόσα χρόνια.
Αυτό είχε ως επακόλουθο την ανασυγκρότηση της Αδελφότητας και την αναδιοργάνωσή της, τον εμπλουτισμό της διοίκησης με σχωριαδίτες που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.
Ο έβδομος τόμος των «Συλλεκτικών Αρχείων» έχει πλούσια αλληλογραφία για τις κινήσεις των πρώτων χρόνων, υπάρχει υλικό που απεικονίζει την μεγάλη προσπάθεια της Αδελφότητας, του Γιάννη Τσαμπέρη και της γερόντισσας Μαρίας Ελένης Καλέμη, για την ανοικοδόμηση εκ θεμελίων της κεντρικής εκκλησίας του χωριού, την πορεία της Αδελφότητας στα χρόνια που ακολούθησαν, τα σχέδια για τον εξωραϊσμό του χωριού κτλ.
Τα βιβλία μας μπορείτε να τα δείτε όλα στην ιστοσελίδα των εκδόσεων «Σχωριάδες», schoriades.gr.


Δείτε τον έβδομο τόμο από τα «Συλλεκτικά Αρχεία» ΕΔΩ:
 

Κυκλοφόρησε ο έκτος τόμος της σειράς «Συλλεκτικά Αρχεία» Σχωριάδες – Πωγώνι – Ήπειρος με τίτλο «Επίσημα έγγραφα προς διάφορες τοπικές διοικητικές δομές από το 1945 – 1990».

Σ’ αυτό τον τόμο περιλαμβάνονται επίσημα κρατικά έγγραφα και οδηγίες προς τις διοικητικές δομές του χωριού, την οργάνωση του Κόμματος, την οργάνωση της Γυναίκας και το οκτατάξιο σχολείο των Σχωριάδων.
Σκοπός της έκδοσης αυτής είναι: ο αναγνώστης και ο μελετητής να ενημερωθεί και να βγάλει συμπεράσματα για το πώς λειτουργούσε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Αλβανία υπό κατευθυντήριες οδηγίες από τα κεντρικά κλιμάκια της εξουσίας.
Οι εκδόσεις μας, όσον αφορά το παραπάνω ιστορικό πλαίσιο, θα συνεχιστούν με την παρουσίαση περισσότερου αρχειακού υλικού όπως: χειρόγραφα έγγραφα, πρακτικά συνελεύσεων κτλ, σε επόμενους τόμους.
Καλή ανάγνωση!

Δείτε τον έκτο τόμο από τα «Συλλεκτικά Αρχεία» ΕΔΩ:
 

Κυκλοφόρησε ο πέμπτος τόμος από τα «Συλλεκτικά Αρχεία» Σχωριάδες – Πωγώνι – Ήπειρος

Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει όλα τα άρθρα που αφορούν το Πωγώνι από την εφημερίδα «Pararoja» από το 1967 – 1989.
Η εφημερίδα «Pararoja» ήταν όργανο της Κομματικής Επιτροπής του νομού Αργυροκάστρου. Πρωτοεκδόθηκε τον Απρίλιο του 1967 και συνέχισε να εκδίδεται μέχρι το 1990, δυο φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Σ΄ αυτήν αρθρογραφούσαν ανταποκριτές και παράγοντες από το Πωγώνι, αλλά και δημοσιογράφοι της εφημερίδας που επισκέπτονταν την περιοχή και έγραφαν για τα θέματα που αφορούσαν την περιοχή μας. Τα άρθρα ήταν όλα στην αλβανική γλώσσα.
Η συλλογή με τα τεύχη της εφημερίδας υπάρχει στο αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στα Τίρανα και στην Βιβλιοθήκη του Αργυροκάστρου.
Ήταν μια ιδέα και επιθυμία του Θωμά Νάκα να συλλεχθούν όλα τα άρθρα και να εκδοθούν μαζεμένα σε έναν τόμο, ώστε να εμπλουτίσουν το αρχειακό υλικό του χωριού και της περιοχής μας γενικότερα.
Έτσι, ο Θωμάς Νάκας ανέλαβε όλα τα έξοδα της προσπάθειας αυτής και με την βοήθεια του συνεργάτη του στα Τίρανα, του κυρίου Βλάση Γκουμπέρα, ο οποίος επισκέφτηκε για έναν ολόκληρο χρόνο την Εθνική Βιβλιοθήκη, διάβασε, ξεχώρισε τα άρθρα και τα σκάναρε, ώστε να τα ετοιμάσουμε για έκδοση.
Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τα άρθρα ως ιστορικό αρχειακό υλικό που καταγράφει μια ιδιαίτερα φορτωμένη με πολιτική χροιά περίοδο για την περιοχή μας. Τα άρθρα παρουσιάζονται ως έχουν και είναι στην διάθεση του καθενός που ενδιαφέρεται να τα διαβάσει και να τα μελετήσει.
Επόμενος στόχος, συνεχίζοντας την προσπάθεια αυτή, είναι η συλλογή του υλικού από την εφημερίδα «Λαϊκό Βήμα» που ήταν όργανο του Δημοκρατικού Μετώπου νομού Αργυροκάστρου και εκδίδονταν στην ελληνική γλώσσα σε εβδομαδιαία βάση, απευθυνόμενο στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας από τις 25 Μαΐου του 1945 μέχρι το 1991.
Όπως όλα τα βιβλία των εκδόσεων «Σχωριάδες» και αυτός ο τόμος διατίθεται δωρεάν και είναι προσβάσιμο το περιεχόμενό του στην ιστοσελίδα μας schoriades.gr.

Καλή ανάγνωση!

Δείτε τον τέταρτο τόμο από τα «Συλλεκτικά Αρχεία» ΕΔΩ:
 

«Ετήσιο Περιοδικό Σχωριάδες»
Περιοδικό «Σχωριάδες Πωγωνίου», ετήσιο τεύχος 2023

 Κυκλοφόρησε το νέο ετήσιο περιοδικό «Σχωριάδες Πωγωνίου», που περιλαμβάνει τα τεύχη 51 – 55, έτους 2023.
Το χωριό μας είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός, τα κύτταρα του οποίου είμαστε όλοι εμείς που ζούμε σ΄αυτό, που το επισκεπτόμαστε συχνά πυκνά, που το θυμόμαστε και το αναπολούμε, που συμβάλλουμε κατά δύναμην ο καθένας για τα έργα που γίνονται σ’ αυτό, που καταβάλλουμε κόπο και φροντίδα για τον εξωραϊσμό και την καλοσυντήρησή του, που με λίγα λόγια δίνουμε ΖΩΗ στις Σχωριάδες.
Αυτή η «ζωή» λοιπόν, αποτυπώνεται με πλούσιο υλικό στις σελίδες του περιοδικού, όπου καταγράφονται γεγονότα, έργα, γλέντια, συναντήσεις, αναμνήσεις, χαρές και λύπες που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2023 στις Σχωριάδες και όλα τα χωριά του Πωγωνίου. Στις 336 σελίδες του θα διαβάσετε:
• Προσφορές και έργα, με τα έργα που ολοκληρώθηκαν, που συνεχίζονται και που θα γίνουν.
• Ημερολόγιο Σχωριάδες, με τα σημαντικότερα γεγονότα του έτους 2023.
• Δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο.
• Συγχωριανοί - Αναμνήσεις, με φωτογραφίες και κείμενα συγχωριανών μας από το παρελθόν και το παρόν.
• Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Σχωριάδες»
• Κοινωνικά
Το περιοδικό, όπως και όλα τα βιβλία και τα περιοδικά των εκδόσεων «Σχωριάδες», διατίθεται και διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ.
Καλή ανάγνωση!
!

Δείτε το  >>
 
 

«Ημερολόγιο Σχωριάδες 2024»
Οι εκδόσεις «Σχωριάδες» και εγώ προσωπικά παρουσιάζουμε ένα νέο εγχείρημα, το οποίο θα έχει αναφορά το χωριό μας και θα αποσκοπεί στην ενίσχυση του ταμείου της εκκλησίας. Το Ημερολόγιο Σχωριάδες 2024 με θέμα «Ο Δρόμος του Ψωμιού» είναι πραγματικότητα και αποτελεί αφετηρία μιας σειράς θεματικών εκδόσεων που θα έχουν συνέχεια κάθε χρόνο με ένα άλλο θέμα και σκοπό.
Η κυκλοφορία του Ημερολογίου Σχωριάδες 2024 έχει ως στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για την αγιογράφηση της κεντρικής εκκλησίας του χωριού «Η Γέννηση της Θεοτόκου».
Στο χωριό μας μετά το 1990 έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να συντηρηθούν όλα τα παρεκκλήσια του χωριού και κυρίως για την ανέγερση εκ θεμελίων της κεντρικής εκκλησίας με την συμβολή όλων των συγχωριανών και την πολύτιμη βοήθεια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων κ. Αναστασίου. Με τον έρανο που ξεκίνησε το 2014, έγινε η διαμόρφωση του αυλόγυρου της εκκλησίας «Η Γέννηση της Θεοτόκου» και η ανακαίνιση της Αγίας Σωτήρας.
Ο έρανος που ξεκίνησε για τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου της Πάρας, έργο το οποίο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δρομολογήθηκε και ολοκληρώθηκε, αποτελεί την αρχή μιας προσπάθειας έργων ανέγερσης κατεστραμμένων ναών όπως: του Αγίου Μηνά της Πάρας, το Παλιοκκλήσι στα Λιβάδια και του Αγίου Μηνά στο Ρεσβάνι, καθώς και ανακαίνισης όλων των εξωκλησιών γύρω από το χωριό.
Προσωπικά αισθάνομαι ικανοποιημένος που με αυτές τις προσπάθειες και με αυτούς τους τρόπους θα κρατήσουμε ζωντανή για τις επόμενες γενιές την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του χωριού μας.
Για φέτος θα εκτυπωθούν 1000 τεμάχια του Ημερολογίου Σχωριάδες 2024, τα οποία θα πωλούνται στην τιμή των 10 ευρώ το ένα. Το κόστος ετοιμασίας και της εκτύπωσης των ημερολογίων είναι προσφορά της οικογένειάς μου. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι η όλη αυτή προσπάθεια θα έχει ανταπόκριση από όλους τους συγχωριανούς και φίλους.

Το Ημερολόγιο μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ
 

«Ετήσιο Περιοδικό Σχωριάδες»
Περιοδικό «Σχωριάδες Πωγωνίου», ετήσιο τεύχος 2022

 Το νέο τεύχος του περιοδικού «Σχωριάδες – Πωγωνίου» που περιλαμβάνει τα τεύχη 46 – 50 κυκλοφόρησε και είναι κοντά σας! Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στην μνήμη του αείμνηστου Σχωριαδίτη Χριστόφορου Μπεντούλη.
Στις σελίδες του, μαζί με το πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό για την ζωή στο χωριό, τα έργα που γίνονται και την ιστορία και τους ανθρώπους του, θα διαβάσετε και για το μεγάλο γεγονός του καλοκαιριού που έλαβε χώρα στο χωριό μας, το πρώτο Παν – Πωγωνίσιο Αντάμωμα. Η εκδήλωση αυτή απεικονίζεται με κάθε λεπτομέρεια από την αρχή και μέχρι τον απόηχό της.
Το τεύχος περιλαμβάνει 304 σελίδες και σε αυτό θα βρείτε:
• Προσφορές και έργα στο χωριό
• Αφιέρωμα στον Χριστόφορο Μπεντούλη
• Ημερολόγιο Σχωριάδες με όλα τα γεγονότα της χρονιάς
• Δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο
• Συγχωριανοί – Αναμνήσεις, άρθρα και φωτογραφίες από τους συγχωριανούς μας
• Διδακτικές και αστείες ιστορίες από την ζωή στο χωριό. Συνεχίζεται το κεφάλαιο αυτό από την πλούσια συλλογή του Θωμά Νάκα.
• Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Σχωριάδες». Κεφάλαιο που θα βρείτε τι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας, νέα βιβλία Πωγωνίσιων συγγραφέων κτλ.
Το περιοδικό, όπως και όλα τα βιβλία και τα περιοδικά των εκδόσεων «Σχωριάδες», διατίθεται και διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ.

Καλή ανάγνωση!

Δείτε το  >>
 

 

Κυκλοφόρησε ο τέταρτος τόμος από τα «Συλλεκτικά Αρχεία» Σχωριάδες – Πωγώνι – Ήπειρος

Ο τέταρτος τόμος της σειράς βιβλίων «Συλλεκτικά Αρχεία» Σχωριάδες – Πωγώνι – Ήπειρος αφορά την ιστορική περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου 1939 – 1945. Η περίοδος αυτή, όπως σε όλο τον κόσμο, υπήρξε πολύ έντονη σε γεγονότα για τον χωριό και την περιοχή μας. Ήταν μια περίοδος που το χωριό μας κάηκε δυο φορές (Ιανουάριος 1944, Ιούνιος 1944) και που χαρακτηρίστηκε από έντονες μάχες, πολλές απώλειες, πείνα, κακουχίες κτλ. Όλο το χωριό Σχωριάδες συμμετείχε στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Λόγω της γεωγραφικής του θέσεις βίωσε την επίθεση των ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, τις έντονες μάχες της αντίστασης, την ηρωική αντεπίθεση του ελληνικού στρατού, τον ενθουσιασμό και την πρόσκαιρη χαρά που ακολούθησε με την ήττα και την απόσυρση των Ιταλών μετά την συνθηκολόγηση, την γερμανική κατοχή, διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι την απελευθέρωση.

Το υλικό που παραθέτουμε αποτελείται από διάφορες συνεντεύξεις βετεράνων και σημειώσεις, μαρτυρίες στον τύπο, στις εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία κυρίως κατά την δεκαετία του 1970 – 1980. Ο λόγος που χρησιμοποιείται πολλές φορές στα κείμενα αυτά απεικονίζει την Αλβανία στα χρόνια του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα και είναι στην αλβανική γλώσσα. Εμείς τα παραθέτουμε ως έχουν, με κυριότερο σκοπό την παρουσίαση των γεγονότων από τους ανθρώπους που υπήρξαν πρωταγωνιστές στις μάχες και τον αγώνα της αντίστασης κατά των φασιστικών δυνάμεων.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στους συλλέκτες του υλικού αυτού, τους δασκάλους και τους διανοούμενους του χωριού μας, όπως στον ιστορικό και λόγιο Δημήτριο Μπεντούλη καθώς και στον Χριστόφορο Μπεντούλη που μας έδωσε το υλικό, στον Θεοφάνη Καραγιάννη – υπεύθυνου της πολιτιστικής εστίας του χωριού, στον δάσκαλο Χριστόφορο Μπέλλο και τον Θωμά Νάκα για το υλικό από το προσωπικό του αρχείο.
Ολόκληρη την σειρά «Συλλεκτικά Αρχεία», καθώς και πολλά άλλα βιβλία και περιοδικά των εκδόσεών μας μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα μας: www.schoriades.gr.

Καλή ανάγνωση!

Δείτε τον τέταρτο τόμο από τα «Συλλεκτικά Αρχεία» ΕΔΩ:

 


Εκδόθηκε ο τρίτος τόμος από την συλλογή «Συλλεκτικά Αρχεία, Σχωριάδες – Πωγώνι – Ήπειρος» από τις εκδόσεις Σχωριάδες και τον Θωμά Νάκα. Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει ένα σπάνιο και ιστορικής αξίας αρχειακό υλικό για το χωριό μας, καθώς αποτελείται από τέσσερα βιβλία – κώδικες που παρουσιάζουν την δράση και την οργάνωση της διοίκησης των Σχωριάδων ανά διάφορες δεκαετίες. Το υλικό καλύπτει την χρονική περίοδο από το 1912 – 1928 και από το 1939 – 1954.
 
Στους κώδικες αυτούς θα βρείτε πολλά στοιχεία που αφορούν την ζωή και την καθημερινότητα του χωριού, αποφάσεις για έργα που γίνονταν, τα μέλη των εκάστοτε εφοροεπιτροπών, τις ελεγκτικές επιτροπές, δωρεές, σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τα χρόνια εκείνα κτλ. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό έργο που συμβάλει στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης και εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για τον τόπο και τους προγόνους μας.

Η σειρά «Συλλεκτικά Αρχεία» θα συνεχίσει με την έκδοση πολλών άλλων τόμων που θα φτάσουν μέχρι τους 20, καθώς υπάρχει πλούσιο υλικό προς δημοσίευση. Την σειρά αυτή καθώς και πολλά άλλα βιβλία και περιοδικά των εκδόσεών μας μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα μας: www.schoriades.gr.

Καλή ανάγνωση!

Δείτε το τρίτο τόμο «Συλλεκτικά Αρχεία»  ΕΔΩ
 


Κυκλοφόρησε ο τέταρτος Συλλεκτικός Τόμος του περιοδικού «Σχωριάδες Πωγωνίου» που περιλαμβάνει τα τεύχη 31 – 35. Είναι ο τελευταίος συλλεκτικός τόμος του περιοδικού, γιατί από το 2020 και μετά κυκλοφορεί σε ετήσια έκδοση. Επίσης συνεχίζεται και εμπλουτίζεται η σειρά των βιβλίων «Ηπειρώτικη παράδοση» με την κυκλοφορία των νέων βιβλίων: «Τραγούδια ιστορικά – κλέφτικα, παραλογές» και «Τραγούδια του γάμου, νανουρίσματα, μοιρολόγια». Αυτά είναι το τέταρτο και το πέμπτο βιβλίο στην σειρά αυτή, που ακολουθούν τα προηγούμενα «Τραγούδια της ξενιτιάς» και τρεις τόμους με τα «Τραγούδια της αγάπης». Η πλούσια παράδοση του τόπου μας βρίσκει χώρο στην σειρά αυτή των βιβλίων που αποτελεί παρακαταθήκη για όλες τις γενιές.

Δείτε τον 4ο Συλλεκτικό Τόμο ΕΔΩ:

Δείτε το βιβλίο «Τραγούδια ιστορικά – κλέφτικα, παραλογές» ΕΔΩ:

Δείτε το βιβλίο «Τραγούδια του γάμου, νανουρίσματα, μοιρολόγια» ΕΔΩ:

Καλή ανάγνωση!
 

«Ετήσιο Περιοδικό Σχωριάδες»
Περιοδικό «Σχωριάδες Πωγωνίου», ετήσιο τεύχος 2021

Κυκλοφόρησε το νέο πενταπλό τεύχος του περιοδικού «Σχωριάδες Πωγωνίου» (περιλαμβάνει τα τεύχη 41 – 45) για το έτος 2021!
Συνεχίζουμε φέτος με το δεύτερο ετήσιο τεύχος που έχει 336 σελίδες και εμπεριέχει πλούσιο υλικό για την ζωή στο χωριό, τα έργα και τους ανθρώπους του. Σκοπός του περιοδικού είναι να παρουσιάζει τις αναρτήσεις από το διαδίκτυο που αφορούν το χωριό, ώστε με την δημοσίευσή τους να έχουν διάρκεια στον χρόνο και να αποτελούν πηγή ενημέρωσης και για τις επόμενες γενιές.
Στο νέο ετήσιο τεύχος θα διαβάσετε:
Κάποια στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.
Προσφορές και έργα στο χωριό
Ημερολόγιο Σχωριάδες, που απεικονίζει με πολλές έγχρωμες φωτογραφίες στιγμιότυπα και γεγονότα, που έλαβαν χώρα στο χωριό μας κατά την χρονιά που πέρασε.
Δημοσιεύσεις αναρτήσεων στο διαδίκτυο, που αφορούν πρόσωπα και γεγονότα από την ιστορία του τόπου μας, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Αναμνήσεις συγχωριανών μας με κείμενα και φωτογραφίες.
Καινούργια κεφάλαια με πλούσιο και ενδιαφέρον συλλεκτικό αρχείο από τον κ. Θωμά Νάκα, από τις παραδόσεις του χωριού μας, ιστορίες και αστεία βγαλμένα από την ζωή, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές, μύθοι και μια λίστα με γυναικεία και ανδρικά ονόματα από την περιοχή μας.
Εκδόσεις Σχωριάδες, νέες και παλιές κυκλοφορίες, βιβλία Πωγωνίνισων συγγραφέων.
Το περιοδικό, όπως και όλα τα βιβλία και τα περιοδικά των εκδόσεων «Σχωριάδες», διατίθεται και διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ.

Καλή ανάγνωση!
 
Δείτε το >> 

«Ετήσιο Περιοδικό Σχωριάδες»
Περιοδικό «Σχωριάδες Πωγωνίου», ετήσιο τεύχος 2020

 Το περιοδικό "Σχωριάδες Πωγωνίου" αλλάζει! Τώρα έχει τη μορφή βιβλίου, εκδίδεται σε ετήσια βάση και αποκτάει άλλη συλλεκτική αξία.
Το πρώτο ετήσιο τεύχος είναι της χρονιάς 2020, με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από το άνοιγμα των συνόρων και την επανέναρξη της ζωής μας.
Και όπως πάντα, διατίθεται και διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ.
Στο 1ο ετήσιο τεύχος θα διαβάσετε:

• Τα έργα στο χωριό για το έτος 2020
• Ημερολόγιο Σχωριάδων, η ζωή στο χωριό υπό από τον φόβο του κορωνοϊού
• Άρθρο για τον κορωνοϊό, με αναφορές στις Σχωριάδες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε
• 30 χρόνια ανοιχτά σύνορα - Έργα που έγιναν στο χωριό και οι προσφορές για την ολοκλήρωσή τους
• Εκδόσεις Σχωριάδες - Παρουσίαση του περιοδικού, των βιβλίων και των συντελεστών
• Αναμνήσεις συγχωριανών μας, με κείμενα και φωτογραφίες
• Σχωριαδίτες της Αμερικής, με πλούσιο υλικό και γενεαλογικά δέντρα
• Αφιερώματα σε Σχωριαδίτες που το όνομα και το έργο τους έγινε γνωστό πέρα από τα σύνορα
• Δημοσίευση ηλεκτρονικών αναρτήσεων από Σχωριαδίτες Σχωριαδιτών, σχετικά με τις Σχωριάδες και το Πωγώνι
• Παρουσίαση της Εστίας Δερόπολης
Τριάντα ολόκληρα χρόνια, μια ζωή, αγώνας και πάλη, χαρά και λύπη, στιγμές που θα μας μείνουν αξέχαστες και που τις περάσαμε μαζί στο χωριό μας, στις Σχωριάδες.

Καλή ανάγνωση!
Δείτε το >> 

«Περιοδικό Σχωριάδες»
Περιοδικό «Σχωριάδες Πωγωνίου» τ. 33-34-35

Το καλοκαίρι του 2019 επιφύλαξε πολλά ευχάριστα γεγονότα για τις Σχωριάδες. Όλα καταγράφονται στο νέο τριπλό εορταστικό τεύχος.
Θα διαβάσετε με κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τη μεγάλη επετειακή γιορτή της Αδελφότητας Σχωριαδιτών "Η Γέννηση της Θεοτόκου" στις 16/8/19, για τα 250 χρόνια από την ίδρυσή της στην Κωνσταντινούπολη. Οι προετοιμασίες, οι επίσημοι προσκεκλημένοι, η Θεία Λειτουργία, οι ομιλίες, οι βραβεύσεις, ο παιδικός εορτασμός, ο χορευτικός όμιλος κ.α. Το φαγητό, το τραγούδι και ο χορός μας κράτησαν ενωμένους και αγαπημένους ως το βράδυ αυτού του αξέχαστου πανηγυριού.
Θα μάθετε ποιος είναι ο τυχερός της μεγάλης κλήρωσης της Λαχειοφόρου αγοράς της Αδελφότητας Σχωριαδιτών, που είχε μεγάλη απήχηση και συμμετοχή.
Τα έργα στο χωριό συνεχίζονται, πολλά ολοκληρώθηκαν, όπως το Πάρκο Νεολαίας "Η Αγία Σωτήρα". Κάθε προσφορά είναι ευπρόσδεκτη, το χωριό μας έχει αλλάξει, όμως, χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα έργα.
Στο "Ημερολόγιο Σχωριάδες" αναφέρονται σημαντικά γεγονότα και εορτασμοί του καλοκαιριού.
Θα διαβάσετε, επίσης, τον αγώνα μας για τον Δρόμο Πωγωνίου, μέσα από μια σειρά συναντήσεων και αλληλογραφίας της Επιτροπής «Αγώνας Δρόμου Πωγωνίου» με τους αρμόδιους φορείς.
Πολλοί συγχωριανοί μάς εμπιστεύτηκαν τα κείμενά τους και το φωτογραφίες από το αρχείο τους, για να τα δημοσιεύσουμε. Αυτοί είναι: η Βασιλική Σκούρη-Κατσάνου, η Τάνα Μπέλλου, ο Χριστόφορος Μπέλλος, ο Αποστόλης Παντάζος, η Κλεοπάτρα Θ. Τσάνου, η Αθηνά Παλούκα, η Ελευθερία Καραγιάννη-Σάββου, η Κοσμηδώρα Χατζή, ο Γιώργος Γερμανός.
Τέλος, διαβάστε για τα νέα της Νεολαίας Σχωριάδων και τις νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Σχωριάδες.

Καλή ανάγνωση!
Δείτε το >> 

«Επετειακή έκδοση - "Ο όσιος Σοφιανός", Μεγάλες εκκλησιαστικές μορφές και η ιεραποστολική τους δράση στους βαλκανικούς λαούς και ιδιαιτέρως στη Γη του Πύρρου - Οι πρόδρομοι Αγίου Κοσμά του Αιτωλού»
Το 2019 είναι επετειακό έτος, αφού η Αδελφότητα Σχωριαδιτών «Η Γέννηση της Θεοτόκου» συμπληρώνει 250 χρόνια από την ίδρυσή της το 1769, στην Κωνσταντινούπολη. Μέσα στις διάφορες εκδόσεις και επανεκδόσεις που επιμελήθηκαν οι εκδόσεις Σχωριάδες για το επετειακό αυτό γεγονός, είναι και αυτή που έχει τίτλο: «ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗ, Ο ΑΓΙΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΣΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΠΥΡΡΟΥ».
Όλο το υλικό για αυτήν την εξαιρετική εκκλησιαστική, ιστορική και υμνολογική συλλογή είναι από το αρχείο του ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Ν. Πέττα. Ο πανοσιολογιότατος συγγραφέας ως διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχε καταγράψει αυτό το υλικό, όταν κατά τις αρχές της νέας χιλιετηρίδας ήταν στην Ήπειρο για τις σπουδές του.
Η επετειακή έκδοση διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον άγιο Σοφιανό, τον άγιο της Πολύτσιανης, του Πωγωνίου, του ελληνισμού της Βορείας Ηπείρου και τους απανταχού Ρωμιούς.
 

«Περιοδικό Σχωριάδες»
Περιοδικό «Σχωριάδες Πωγωνίου» τ. 31-32

Στο νέο μας τεύχος θα διαβάσετε τα νεότερα για τον μεγάλο εορτασμό που ετοιμάζουμε με αφορμή τα 250 χρόνια από την ίδρυση της Αδελφότητας Σχωριαδιτών, στην Κωνσταντινούπολη. Η λαχειοφόρος αγορά συνεχίζεται!
Το Πάσχα και η Πρωτομαγιά μας βρήκε όλους συντροφιά στο χωριό, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες.
Συναντηθήκαμε με τους Σχωριαδίτες στην Αμερική, σε ένα ταξίδι που θα μείνει αξέχαστο, γεμάτο συγκίνηση, αναμνήσεις και αρχειακό υλικό.
Τα έργα στο χωριό συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Διαβάστε, δείτε, προσφέρετε κι εσείς!
Δύο ωραία κείμενα για το χωριό έχουμε από τον Πέτρο Μεντή και τον Αλκιβιάδη Νταλέ.
Θα διαβάσετε, επίσης, για τη βράβευση της Γερόντισσας με τις πιο «Αξιόλογες μητέρες» από τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Ο Θεόδωρος Ζώης και η Κοσμηδώρα Χατζή μας εμπιστεύτηκαν το αρχείο τους κι εμείς προβάλλουμε την ιστορία Σχωριαδιτών που μετανάστευσαν και προόδευσαν στην Αμερική.
Έχουμε αφιερώματα για τους δύο εκλιπόντες Σχωριαδίτες Αμερικής, τον Μανώλη Λίτση και τον Γρηγόρη Παπαγιώτη.
Διαβάζουμε ποιήματα του Αποστόλη Νάκα και μαθαίνουμε για τη ζωή του μέσα από το έργο του.
Η Τάνα Μπέλλου μας τιμά στέλνοντάς μας κι άλλες αναμνήσεις της, τραγούδια αυτήν τη φορά, από το χωριό.
Τοπικές αστείες και διδακτικές ιστορίες μας κάνουν συντροφιά, μέσα από τις αναμνήσεις – αφηγήσεις του Θωμά Νάκα.
Μάθετε για τις νέες κυκλοφορίες βιβλίων από τις εκδόσεις Σχωριάδες.

Καλή ανάγνωση!
Δείτε το >> 

«Τραγούδια Αγάπης Τόμος 1»
Δείτε το >> 

«Τραγούδια Αγάπης Τόμος 2»
Δείτε το >> 

«Τραγούδια Αγάπης Τόμος 3»
Δείτε το >> 

«Εκδόθηκε ο τρίτος συλλεκτικός τόμος του περιοδικού «Σχωριάδες Πωγωνίου», που περιλαμβάνει τα τεύχη 21-30»
Δείτε το >> 

«Περιοδικό Σχωριάδες»
Στο νέο μας τεύχος θα διαβάσετε για τον μεγάλο εορτασμό που ετοιμάζουμε με αφορμή τα 250 χρόνια από την ίδρυση της Αδελφότητας Σχωριαδιτών, στην Κωνσταντινούπολη. Έχουμε και λαχειοφόρο αγορά με πολλά δώρα!
Συναντηθήκαμε με τον Νίκο Γκατζογιάννη στην Αθήνα, για το καλό του χωριού, όπου τα έργα συνεχίζονται, όπως θα δείτε από τις φωτογραφίες.
Στο «Ημερολόγιο Σχωριάδες» θα μάθετε για όλες τις δράσεις στο χωριό, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο που μας πέρασε.
Διαβάστε το υπέροχο κείμενο του Γιάννη Μάλιου για τις Σχωριάδες, τις αναμνήσεις της Τάνας Μπέλλου και τις αστείες τοπικές ιστορίες.
Το Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο της Σωπικής & Πωγωνίου είναι έτοιμο, έχουμε ρεπορτάζ και φωτογραφίες.
Αφιερώματα στον Θανάση Πασπάλη και στον Περικλη Νταλε.
Οικογενειακές φωτογραφίες των οικογενειών Κήτσιου Κάνα και Σούλας Χατζιόλου,
απο την ποιητικη συλλογή του Αποστόλη Νάκα.
Μάθετε για τις νέες κυκλοφορίες βιβλίων από τις εκδόσεις Σχωριάδες.
Μην ξεχνάτε το Λύρειο Ίδρυμα (σελ. 42-43) και τις ανάγκες που έχει εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στην ανατολική Αττική, φέτος το καλοκαίρι.

Καλή ανάγνωση!
Δείτε το >> 

«ΕΚΚΛΗΣΗ για βοήθεια στο ΛΥΡΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ».
Το ΔΣ της Αδελφότητας Σχωριαδιτών έχει ορίσει τα παρακάτω δυο σημεία συγκέντρωσης βοήθειας:
 - Ι.Μ.ΑΓ.ΤΡΙΑΔΑΣ Ν. Βουτζάς
- Πανόρμου 63 / Αθήνα (Ασφαλιστικό γραφείο Καλούδης)
 Τηλ. Επικοινωνίας 6980448580_ Eυθύμιος Νάκας

«Περιοδικό Σχωριάδες»
Στο νέο διπλό τεύχος του περιοδικού «Σχωριάδες Πωγωνίου» θα διαβάσετε για τις προετοιμασίες εορτασμού για τα «250 χρόνια Αδελφότητα Σχωριαδιτών “Η Γέννηση της Θεοτόκου”». Θα μάθετε για τις εξελίξεις για τα έργα στο χωριό, την ασφαλτόστρωση δρόμων του Πωγωνίου, για τις κατασκευές στο Πάρκο Νεολαίας Σχωριάδων, αλλά και για την κοπή της βασιλόπιτας της Αδελφότητας, τον εορτασμό του Πάσχα στο χωριό, την Πρωτομαγιά και την εκδρομή της Νεολαίας Σχωριάδων στον Άγιο Δημήτριου Άργους και το Ναύπλιο.

Σε αυτό το τεύχος θα βρείτε αφιερώματα στους Σχωριαδίτες: Χρήστο Κύρκο, Αποστόλη Νάκα, Νάκο Μεντή, Νάσιο Μπέη, Κόλλια και Αλέκο Παππά και Παναγιώτη Νταλέ.

Και όπως πάντα δημοσιεύουμε αρχειακό υλικό και όχι μόνο, που μας εμπιστεύτηκαν οι Σχωριαδίτες και Σχωριαδίτισσες: Χρήστος Ντούρος, Τάνα Μπέλου, Όλγα Λώλη, Χρήστος Τσελίκης με πολλές φωτογραφίες.

Επίσης, φιλοξενούμε έναν μελλοντικό συγγραφέα και εκδότη, τον μικρό Ευάγγελο Λώλη με τα βιβλία του.
Και μια και μιλάμε για βιβλία, διαβάστε για τις νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Σχωριάδων και άλλων πωγωνίσιων συγγραφέων.

Καλή ανάγνωση!
Δείτε το >> 

«Τα τραγούδια της ξενιτιάς».
Ηπειρωτική Παράδοση - «Τα τραγούδια της ξενιτιάς»
Μία νέα σειρά συλλεκτικών βιβλίων με θέμα την Ηπειρωτική Παράδοση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018. Το πρώτο βιβλίο της πολύτομης αυτής έκδοσης είναι μια σειρά με τραγούδια της ξενιτιάς, όπως αυτά τραγουδήθηκαν στον τόπο μας αλλά και σε όλη τη νότια Αλβανία και Ελλάδα.
Τα παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου, όπως όλα τα δημοτικά τραγούδια, ταξίδεψαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με τις μετακινήσεις των ανθρώπων και προσαρμόστηκαν στις μελωδίες άλλων περιοχών. Η μουσική παράδοση του Πωγωνίου διατήρησε τη δική της μουσική ταυτότητα και ιδιαιτερότητα.
Τα δημοτικά τραγούδια είναι η πολύτιμη πνευματική κληρονομιά ενός τόπου που μαρτυρούν τον πλούτο του λαού, τις αξίες, την ιστορία και την πνευματική του δύναμη.
Στη σειρά αυτή, εκτός από τα τραγούδια, θα παρουσιάσουμε τα ήθη και τα έθιμα του Πωγωνίου και της Ηπείρου. Θα ακολουθήσουν:
1.Tης αγάπης – Δίστιχα – Λιανοτράγουδα
2. Ιστορικά – Κλέφτικα – Θρύλοι
3.Του γάμου – Νανουρίσματα – Μοιρολόγια
4.Θρησκευτικά – Κάλαντα
Εκτός από τα τραγούδια, θα παρουσιάσουμε τα ήθη και τα έθιμα του Πωγωνίου και της Ηπείρου, με βάση το εορταστικό ημερολόγιο, το κύκλο της ζωής και τις εργασίες των ανθρώπων εκείνης της εποχής.
5.Έθιμα του τόπου μας: Αρραβώνας, γάμος, γέννηση, βάφτιση, θάνατος
Επίσης, θα κυκλοφορήσει έκδοση με τις τοπικές διαλέκτους και το λεξιλόγιό τους.
6.Τοπικοί διάλεκτοι – Παροιμίες – Αινίγματα – Γλωσσοδέτες – Μικρές & αστείες ιστορίες του τόπου μας
Η διάθεση του βιβλίου είναι δωρεάν. Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το πρώτο βιβλίο της σειράς Ηπειρωτική Παράδοση – Τραγούδια της ξενιτιάς, μπορούν να επικοινωνήσουν με τις εκδόσεις Σχωριάδες: info@schoriades.gr, τηλ. 695 100 5749
Θα σας παρακαλούσαμε να μοιραστείτε με τις εκδόσεις ό,τι διαθέσιμο αρχείο έχετε, προκειμένου να το επεξεργαστούμε να το ταξινομήσουμε και να το δημοσιεύσουμε σε ένα από τα βιβλία της σειράς «Ηπειρωτική Παράδοση». Το υλικό κατόπιν επιστρέφεται στον κάτοχό του.
Όσοι ενδιαφέρονται να διαθέσουν το αρχειακό τους υλικό, για τη σειρά "Ηπειρωτική Παράδοση", να επικοινωνήσουν με τις εκδόσεις Σχωριάδες: info@schoriades.gr, τηλ. 695 100 5749
Δείτε το >> 

Εκδόθηκε ο δεύτερος τόμος «Συλλεκτικά Αρχεία, Σχωριάδες - Πωγώνι – Ήπειρος»
Ηπειρωτική Παράδοση - «Τα τραγούδια της ξενιτιάς»
Μία νέα σειρά συλλεκτικών βιβλίων με θέμα την Ηπειρωτική Παράδοση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018. Το πρώτο βιβλίο της πολύτομης αυτής έκδοσης είναι μια σειρά με τραγούδια της ξενιτιάς, όπως αυτά τραγουδήθηκαν στον τόπο μας αλλά και σε όλη τη νότια Αλβανία και Ελλάδα.
Τα παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου, όπως όλα τα δημοτικά τραγούδια, ταξίδεψαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με τις μετακινήσεις των ανθρώπων και προσαρμόστηκαν στις μελωδίες άλλων περιοχών. Η μουσική παράδοση του Πωγωνίου διατήρησε τη δική της μουσική ταυτότητα και ιδιαιτερότητα.
Τα δημοτικά τραγούδια είναι η πολύτιμη πνευματική κληρονομιά ενός τόπου που μαρτυρούν τον πλούτο του λαού, τις αξίες, την ιστορία και την πνευματική του δύναμη.
Στη σειρά αυτή, εκτός από τα τραγούδια, θα παρουσιάσουμε τα ήθη και τα έθιμα του Πωγωνίου και της Ηπείρου. Θα ακολουθήσουν:
1.Tης αγάπης – Δίστιχα – Λιανοτράγουδα
2. Ιστορικά – Κλέφτικα – Θρύλοι
3.Του γάμου – Νανουρίσματα – Μοιρολόγια
4.Θρησκευτικά – Κάλαντα
Εκτός από τα τραγούδια, θα παρουσιάσουμε τα ήθη και τα έθιμα του Πωγωνίου και της Ηπείρου, με βάση το εορταστικό ημερολόγιο, το κύκλο της ζωής και τις εργασίες των ανθρώπων εκείνης της εποχής.
5.Έθιμα του τόπου μας: Αρραβώνας, γάμος, γέννηση, βάφτιση, θάνατος
Επίσης, θα κυκλοφορήσει έκδοση με τις τοπικές διαλέκτους και το λεξιλόγιό τους.
6.Τοπικοί διάλεκτοι – Παροιμίες – Αινίγματα – Γλωσσοδέτες – Μικρές & αστείες ιστορίες του τόπου μας
Η διάθεση του βιβλίου είναι δωρεάν. Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το πρώτο βιβλίο της σειράς Ηπειρωτική Παράδοση – Τραγούδια της ξενιτιάς, μπορούν να επικοινωνήσουν με τις εκδόσεις Σχωριάδες: info@schoriades.gr, τηλ. 695 100 5749
Θα σας παρακαλούσαμε να μοιραστείτε με τις εκδόσεις ό,τι διαθέσιμο αρχείο έχετε, προκειμένου να το επεξεργαστούμε να το ταξινομήσουμε και να το δημοσιεύσουμε σε ένα από τα βιβλία της σειράς «Ηπειρωτική Παράδοση». Το υλικό κατόπιν επιστρέφεται στον κάτοχό του.
Όσοι ενδιαφέρονται να διαθέσουν το αρχειακό τους υλικό, για τη σειρά "Ηπειρωτική Παράδοση", να επικοινωνήσουν με τις εκδόσεις Σχωριάδες: info@schoriades.gr, τηλ. 695 100 5749
Δείτε το >>
Εκδόθηκε ο δεύτερος τόμος «Συλλεκτικά Αρχεία, Σχωριάδες - Πωγώνι – Ήπειρος»

Εκδόθηκε ο δεύτερος τόμος «Συλλεκτικά Αρχεία, Σχωριάδες - Πωγώνι – Ήπειρος», από τις εκδόσεις Σχωριάδες και τον Θωμά Νάκα.
Στον δεύτερο συλλεκτικό τόμο αρχείων θα βρείτε στοιχεία για τα χωριά του ξεκομμένου Πωγωνίου, αυτά που χάθηκαν στη ροή του χρόνου και αυτά που παλεύουν ακόμα να παραμείνουν ζωντανά, στυλοβάτες του ηπειρωτικού πολιτισμού και της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, ο δεύτερος τόμος καλύπτει τη χρονική περίοδο έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα διαβάσετε για τα χωριά Σχωριάδες, Χοτιμίστα, Πάρα και Λιμποσέτσι, Σωπική, Πολύτσανη, Τσιάτιστα, Μαυρόγερο, Χλωμό και Σέλτση.
Θα βρείτε στοιχεία για τους δασκάλους στα χωριά, μελέτες για τις αλβανοελληνικές σχέσεις, αρχεία από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμβολαιογραφικές πράξεις, έγγραφα δημοσίων υπηρεσιών, στατιστικά στοιχεία για την οικονομία και τον πληθυσμό των χωριών, κείμενα για σημαντικές προσωπικότητες της Ηπείρου κ.α.
Το υλικό προέρχεται από το αρχείο της Αδελφότητας Σχωριαδιτών «Η Γέννηση της Θεοτόκου», από το αρχείο Αδελφότητας Σχωριαδιτών Αμερικής, από το προσωπικό αρχείο του Δημήτρη Μπεντούλη και από το προσωπικό αρχείο του Θωμά Νάκα.
Θα ακολουθήσει ο τρίτος τόμος για την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της κατοχής και της αντίστασης, καθώς και μερικοί ακόμα έως τη δεκαετία του ’90.
Θα σας παρακαλούσαμε να μοιραστείτε με τις εκδόσεις ό,τι διαθέσιμο αρχείο έχετε, προκειμένου να το επεξεργαστούμε να το ταξινομήσουμε και να το δημοσιεύσουμε σε έναν από τους συλλεκτικούς τόμους. Το υλικό κατόπιν επιστρέφεται στον κάτοχό του.
Όσοι ενδιαφέρονται να διαθέσουν το αρχειακό τους υλικό, για τη σειρά "Συλλεκτικά Αρχεία", να επικοινωνήσουν με τις εκδόσεις Σχωριάδες: info@schoriades.gr, τηλ. 695 100 5749
 
Δείτε το >> 

«Περιοδικό Σχωριάδες»
Το νέο τεύχος του περιοδικού "Σχωριάδες Πωγωνίου" είναι εδώ!
Δείτε το >> 

Εκδόθηκε ο δεύτερος συλλεκτικός τόμος του περιοδικού «Σχωριάδες Πωγωνίου»
Δείτε το >> 

«Ημερολόγιο Σχωριάδες 2017»
Κυκλοφορεί, αποκτήστε το
Δείτε το >> 

«Περιοδικό Σχωριάδες»
Το νέο τεύχος του περιοδικού "Σχωριάδες Πωγωνίου" είναι εδώ!
Δείτε το >> 

«Περιοδικό Σχωριάδες»
Το νέο τεύχος του περιοδικού "Σχωριάδες Πωγωνίου" είναι εδώ!
Δείτε το >> 

«Περιοδικό Σχωριάδες»
Το νέο διπλό τεύχος του περιοδικού "Σχωριάδες Πωγωνίου" είναι εδώ!
Δείτε το >> 

«Περιοδικό Σχωριάδες»
Το νέο διπλό τεύχος του περιοδικού "Σχωριάδες Πωγωνίου" είναι εδώ!
Δείτε το >> 

«Η Αδελφότητα Σχωριαδιτών τίμησε τον Γιάννη Τσαμπέρη»
Δείτε το >> 

«Συλλογή Αρχείων»
Εκδόθηκε ο πρώτος τόμος "Συλλογή Αρχείων" - Σχωριάδες, Πωγώνι, Ήπειρος!!!
Δείτε το >> 

«Περιοδικό Σχωριάδες»
Το νέο διπλό τεύχος του περιοδικού "Σχωριάδες Πωγωνίου" είναι εδώ!
Δείτε το >> 


«Μία υπέροχη βραδιά με τους Σχωριαδίτες»
Πραγματοποιήθηκε η κοπή βασιλόπιτας Αδελφότητας Σχωριαδιτών....
Δείτε το >> 

«Περιοδικό Σχωριάδες»
Δημοσιεύτηκε το τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού των Σχωριάδων....
Δείτε το >> 

«Το αρχείο της Αδελφότητας»
Η ιστορία και η δραστηριότητα της Αδελφότητας Σχωριαδιτών μέσα από το αρχείο της.
Δείτε το >> 

«Ο Γεροστάθης»
Παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου του Λέοντος Μίλα
Δείτε το >> 

«Σχωριάδες Πωγωνίου»
Παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου του Δημήτρη Μπεντούλη
Δείτε το >> 

«Πολυτσανίτικο χιούμορ»
Παρουσίαση του βιβλίου «Πολυτσανίτικο χιούμορ» του Κώστα Ίσου
Δείτε το >> 

«Η Τσιάτιστα Πωγωνίου»
Η Τσιάτιστα μέσα από το βιβλίο του Δημήτρη Μπεντούλη.
Δείτε το >> 

 Περιοδικό Σχωριάδες
Δημοσιεύτηκε το τεύχος Μαϊου του περιοδικού των Σχωριάδων...
Δείτε το >> 
 
  Copyright 2014 Σχωριάδες